С масовите имунизационни кампании във все повече страни по света и предстоящото одобрение на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ за Европейския съюз, всеки ден в интернет се появяват нови конспиративни теории.

Най-популярната в момента е изчезващата игла на ваксината за COVID-19.

В социалните мрежи, най-вече в „Туитър“, циркулират няколко видеоклипа на ваксинационната кампания във Великобритания. На тях медицинска сестра поставя ваксина на пациент. Но това, за което любителите на конспиративните теории са се хванали, е липсата на игла.

При нормална скорост на видеоклипа наистина изглежда, че иглата на спринцовката изчезва след самата инжекция.

Това предизвика бурни коментари в социалните мрежи. Според конспиратори тези кадри са измамни и медицинските лица използват „фалшиви инжекции“, за да рекламират „ваксина, която никога не е съществувала“.

Други любители на конспиративните теории твърдят, че това е „финалното доказателство, което ще сложи край на фалшивата пандемия“.

„Изчезващата“ игла съществува повече от 10 години

Подобни инжекции и спринцовки, чийто игли „изчезват“ след употреба са добре познати в медицинските среди повече от 10 години.

Тези инжекции имат специален механизъм, който автоматично прибира иглата при поставяне на дадения препарат. Целта е да се намали риска от заразяване с болести на медицинския персонал.

Видеоклипове в интернет показват механизма на действие на безопасните инжекции. Точно под иглата има пружина, която при натиск от обратната страна автоматично се прибира в тялото на спринцовката.

Тази технологична иновация, обаче, е прекалено бърза за камерите на медиите и очите на наблюдатели и на пръв поглед изглежда, че игла въобще няма.

В „Туитър“ най-вече се разпространява видеоклип на Би Би Си, в който виждаме точно това – ваксинация срещу COVID-19 с безопасна спринцовка. Една от версиите на видеото, споделено от поддръжник на конспиративни теории, има повече от 20 000 пресподеляния и харесвания, както и половин милион гледания.