Мексиканският телекомуникационен магнат 72-годишният Карлос Слим оглави за трета поредна година списъка на най-богатите хора в света на американското списание "Форбс" със състояние 69 млрд. долара благодарение главно на активите на телекомуникационната си империя. Богатството му обаче е намаляло с 5 млрд. в сравнение с предходната година. Ето кои обаче са по петите му…

2. Бил Гейтс, съоснователят на Microsoft, 61 млрд. долара.

3. Уорън Бъфет, инвеститор, 44 млрд. долара.

4. Бернар Арно, собственик на марката луксозни стоки LVMH, 41 млрд. долара.

5. Амансио Ортега, създател на модната марка Zara, 37,5 млрд. долара.

6. Лари Елисън, основател и собственик на Oracle, 36 млрд. долара.

7. Ейке Батища, собственик на групата EBX, 30 млрд. долара.

8. Стефан Персон, председател и главен акционер на H&M, 26 млрд. долара.

9. Ли Ка-Шин, 25,5 млрд. долара.

10. Карл Албрехт, основател на супермаркетите ALDI, 25,4 млрд. долара.

11. Марк Зукърбърг, основател на социалната мрежа Facebook, 17,5 млрд. долара

Има няколко нови лица сред милиардерите. Сред тях са съоснователят на Pay Pal и основател на Tesla Motors Елън Мъск. Той е на 634-то място,след като стойността на акциите на компанията му за електрически коли се повиши. Вдовицата на основателя на Apple Стив Джобс Лорейн Пауъл Джобс зае неговото място в класацията.

Едно от най-интересните нови попълнения тази година е Сара Блейкли, основател на компанията за оформящо тялото бельо Spanx. 41-годишната Блейкли е най-младата жена, която сама е натрупала състоянието си.

Общият брой на милиардерите в света е достигнал рекордните 1226 души, уточнява "Форбс", като средно на всеки се падат по 3,7 млрд. долара. Това е с 16 повече в сравнение с предходната година.Тогава пак се говореше за рекорден брой на милиардерите по света. Всички тези хора, сред които има и 104 милиардерки, притежават богатство, оценявано на общо 4,6 трилиона долара.

Преди 25 години милиардерите в света бяха едва 25. Тогава "Форбс" публикува първата си класация, припомня Франс прес. Те имаха общо състояние от 295 млрд. долара. САЩ имат най-много милиардери в света – 425. Сред тях е кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, основател на едноименна компания за финансова информация. Той има 22 млрд. долара и
се качва от 30 на 20 място в класацията.

Русия има 96 милиардери, следвана от Китай с 95 милиардери. Иначе в Москва са съсредоточени най-много милиардери в света – 78. Следват Ню Йорк и Лондон, със съответно 58 и 39 милиардери.

Най-големият губещ сред милиардерите според класацията е индийският бизнесмен Лакшми Митал, президент на ArcelorMittal. През 2011 г. той е изгубил 10,4 млрд. долара и за първи път от 2004 г. насам изпада от челната десятка. Общо милиардерите в класацията са от 58 страни. В нея дебют прави Мароко с трима милиардери.

Сред жените най-високо се нарежда наследничката на веригата хипермаркети WalMart американката Кристи Уолтън със състояние от 25,3 млрд. долара. Тя е на 11 място в класацията и за седма поредна година е най-богатата жена в света.