Задвижването на ток вече не е само наземно. На авиошоу във френската столица Париж беше представен първият самолет, който се захранва чрез електричество.

С едно зареждане машината може да прелети над 1000 км, а на борда си побира девет пътници, съобщава „Ройтерс”. Производителят заявява, че целта им е да се наложат при регионалните маршрути на къси разстояния.

Изпълнителният директор на компаията-производител „Eviation” Омер Бар-Йохай допълни, че се интересуват от линии като Париж – Тулуза, Осло – Тронхейм, както и Сан Хосе – Сан Диего.

Първите, които са заявили интерес към електрическите самолети са „Cape Air”, една от най-големите независими регионални авиокомпании в САЩ. 

Самолетът на ток е наречен „Алис”, а предизвикателството пред него е понижи драстично цената на билетите, да повиши комфорта при пътуване и да намали вредното въздействие върху природата.

Именно борбата с вредните емисии, причинени от въздушния транспорт, се превърна в основен фокус на кампаниите за борба с изменението на климата.

Очаква се тестовите полети да машината на ток да приключат тази година, до 2021 г. компанията да получи сертификат и самолетът да влезе в употреба през 2022 г.