Загадъчната екзопланета Нибиру може да унищожи човечеството. В това са убедени любителите на конспирацията, които споделят опасенията си пред CNN. Те се позовават на древни теории, според които нейните обитатели са ни направили това, което сме днес. И именно те ще ни унищожат.

Бизнесменът Пърсивал Лоуел е астроном от XIX век, който твърди, че е открил деветата планета. Учените обаче са категорични, че такава не съществува. Непотвърдената планета беше наречена Х и положи основата за избуяването на различни конспирацията. В повече от тях обаче се твърди, че тази планета ще причини края на света.

Реална ли е планетата Х?

Пърсивал Лоуел е бил богат бизнесмен. Той започва да се занимава с астрономия след като прочел книга за Марс и бил изключително вдъхновен от това да изучава Вселената.

Докато изследвал нощното небе през обектива на телескопа си, Лоуел създал множество конспиративни теории. Една от тях била свързана с убеждението на човечеството. В основата на това негово твърдение седи загадъчна планета, която той нарича X.

Въпреки че Лоуел никога не е виждал планетата, той е убеден в нейното съществуване. Ето защо, когато умира през 1916 г., оставя един милион долара. С парите трябва да се финансират изследвания, които биха открили това предполагаемо небесно тяло.

Астрономите продължили да търсят деветата планета и дълго се смяташе, че са я намерили, когато откриват Плутон през 1930 г. по-късно обаче небесното тяло беше обявено за планета джудже.

Търсенето на планетата X приключи през 1989 г., когато астрономите заключиха, че планетата никога не е съществувала и търсенето ѝ е чиста загуба на време. Но то беше възобновено през 1992 г., след като двама астрономи откриха пояса на Кайпер и още три планети джуджета.

Учените смятат, че може да има планета извън Слънчевата система, която е между пет и десет пъти по-голяма от Земята.

Идва ли Страшният съд?

„Поне веднъж седмично получавам съобщение от млад човек, който казва, че обмисля да се самоубие заради наближаващия Страшен съд“, разказва Морисън пред SERVI през 2017 г.

Въпреки че последователите на тази теория на конспирацията за първи път повярваха, че Страшният съд ще настъпи през 2003 г., Нанси Лидер за пръв път наистина предсказа подобно събитие през 1995 г.

Нанси твърди, че извънземни от звездната система Зета ретикули са ѝ изпращали съобщения чрез поставен в мозъка ѝ имплант. Тя твърди, че са ѝ казали, че планетата X ще се блъсне в Земята през 2003 г., като на практика ще унищожи цялата ни цивилизация.

Въпреки това, когато пророчеството ѝ не се сбъдна, нейните последователи избраха 2012 г. за евентуалния сблъсък. Това съвпадна с няколко други конспиративни теории - за края на света и края на календара на маите.

Морисън съветва онези, които вярват в тези конспирации, да си изграждат мнение за събитията въз основа на реални, а не на измислени новини, тиражирани онлайн от анонимни автори.

„Ако една история е истинска, тя вероятно ще бъде във всички новини, а не само в един уебсайт“, каза Морисън и добавя, че „не всеки, който твърди в YouTube, че е учен или служител на НАСА, наистина е такъв“.

Защо на учените им е писнало?

Теорията на конспирацията, че планетата X ще се сблъска със Земята, продължава да се върти сред населението на Земята дълго след първоначалното ѝ лансиране през 2003 г. Различни източници твърдяха, че краят на света ще настъпи през 2017 или 2018 г.

Учените са категорични обаче, че са уморени от дезинформация свързана с края на света, която не спира да циркулира онлайн. Морисън е категоричен, че НАСА е обмисляла да отговори на тези страхове, но в последствие се е отказала, за да не ги узакони. Затова той публикува поредица видеоклипове в YouTube – с цел на образова младите хора и да им обясни, че планетата X не съществува.

След поредицата от мейли, в които се казва, че хора обмислят да се самоубият за да избегнат сблъсъка на Земята с друга планета, от НАСА все пак заявиха, че Нибиру или т.нар. планетата X са вид интернет измама. Ако тази измислена планета беше реална и се беше насочила към Земята, астрономите щяха да я следят поне едно десетилетие преди предполагаемият сблъсък, а досега тя щеше да се вижда с невъоръжено око, напомнят учените.