Американската полиция направи постижение, за каквото на българската сигурно не биха стигнали и десет години, като откри открадната в неделя рисунка "Страшният съд" на Рембранд (1606-1669) на стойност 250 хил. долара. Новината съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на представителя на местната полиция Стив Уитмор.

Произведението на Рембранд "Страшният съд" беше откраднато на 13 август вечерта от изложба в хотел "Риц-Карлтън" в Марина дел Рей, Калифорния. Експозицията е била организирана от Института Линеарис в гр. Сан Франциско, който съхранява и изучава шедьоври на водещи майстори на европейската живопис, творили преди няколко столетия.

Според представители на полицията крадецът е използвал момента, когато един от посетителите е отвлякъл вниманието на куратора на изложбата. Полицията не разкрива подробности за кражбата, тъй като са следствена тайна. Уитмор е съобщил само, че престъплението е извършено поне от двама души. Не се съобщава дали посетителят, отвлякъл вниманието на куратора, е един от тях.

Произведението на холандския майстор "Страшният съд" е нарисувано с перо и мастило. Рисунката датира приблизително от 1655 г. и се отнася към късния период от творчеството на художника. Според изкуствоведи именно в късните си творби Рембранд достига разцвета на графичния си талант.