Честите и интензивни морски топлинни вълни представляват по-сериозна заплаха за кораловите рифове, отколкото се смяташе досега, тъй като са способни да причинят незабавната им гибел, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Кърънт байолъджи".

Проучването на специалисти от Австралия, Великобритания и САЩ разкрива непознат досега ефект от климатичните промени върху кораловите рифове.

Повишените температури на водата са причина за избелването на коралите, което на свой ред уврежда микроскопичните водорасли, осигуряващи им енергия и отговорни за ярките им цветове.

Изследователите за първи път са успели да демонстрират, че подобни климатични проявления са отговорни за топлинна смърт на коралите.

Снимка: iStock

Учените са открили и доказателства, че след топлинна вълна кораловите скелети започват да се разлагат до седмици. Това означава, че много други морски създания, които ги обитават, също са изложени на сериозен риск.

Специалистите са на мнение, че смъртността на кораловите рифове вследствие на топлинна вълна, водеща до преки поражения върху екосистемата, трябва да бъде призната за отделен биологичен феномен от избелването.