Резултатите от британско изследване показват, че морковите не са полезни за зайците заради високото си захарно съдържание, пише в. "Дейли мейл".

Авторите на проучването от университета на Бристол са установили, че прекомерното хранене на зайците с моркови е вредно за зъбите им и може да причини затлъстяване.

Специалистите препоръчват на загрижените стопани да дават на дългоухите си питомци моркови само в от време на време. Най-подходящата храна за зайци са тревата, сеното и зелето.

Марулята също не е препоръчителна за зайците, тъй като може да ферментира в стомаха им и да предизвика газове и храносмилателни проблеми.

Проучването е направено по поръчка на Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните /RSPCA/.

Организацията лансира кампания под наслов "Треска за сено" с цел да окуражи стопаните да хранят зайците правилно.

"Хората остават с погрешната представа, че зайците трябва да хрупат моркови, защото Бъгс Бъни го прави. Той обаче е анимационен герой, а действителността е различна. Нашата цел е да окуражим стопаните да дават на тези животни основно сено - най-подходящата за тях храна. Трябва да си спомним, че в естествената им среда зайците не се хранят с кореноплодни зеленчуци и плодове", казва Рут Роксбъро от RSPCA.