Близо два месеца голяма част от хората у нас пренесоха офисите си вкъщи. Научиха се как да вършат стандартните си задължения далеч от бюрото в службата, а кухнята и холът се превърнаха в кабинети. Първоначално всички се радваха на позитивите – домашни дрехи, нерегулирани почивки и не само.

Всеки знае на колко крачки от работното му място е хладилникът, а междинните хранения станаха нещо обичайно. Проучване показва, че всеки европеец, работил от вкъщи през последните два месеца, е качил средно 2,5 кг.

Обездвижването и изолацията си казаха думата. Масово хората се страхуват от деня, в който отново трябва да се върнат в офиса. Често дори заразяването с COVID-19 не е основната причина за паника при мисълта „обратно на работа“.    

Снимка: iStock

Срещата очи в очи със страха обаче е неизбежна. В цяла Европа се наблюдава разхлабване на карантинните мерки, а в България вече можем да ходим дори на кино или до библиотеката. Повечето фирми обмислят стандартният работен процес да се възстанови през следващите седмици.

Защо ни е страх да се върнем в офиса?

Адаптацията отнема време. Вкъщи хората са забавили реакциите си, а времето за вземане на решения е станало по-дълго от стандартното. Да бъдем на 100% пълноценни в работата си ще ни отнеме около 30-40 дни, уточнява клиничният психолог Александра Петрова. По думите ѝ това е времето, за което мозъкът успява да изгради нови когнитивни връзки.

Експертът посочва, че липсата на шум и комуникация извън семейната среда са изиграли лоша шега на работещите от вкъщи, защото са се почувствали сигурни зад четирите стени на домовете си и сега нарушаването на този навик ги стресира.

„Самата идея, че ще трябва да комуникират с хора, дори да изключим вируса, да си в точно определено време на определено място, обстановката с бързите решения и действия – това плаши. Първоначално ритъмът плаши хората, на второ място е опасността от зараза и на трето място – напрежението, което не разбират защо изпитват“, обяснява психологът.

Как да се адаптираме по-бързо?

Има и още нещо, което допълнително травмира хората – притеснението как ще се справят със задълженията си. Експертите са категорични: бъдете търпеливи, няма как да свършите цялата работа за един ден.

„Лоши са първите дни, защото тогава е тревожното очакване. Отивайки в офиса – какво ще ми се случи, какво ще заваря, какво ще изискват от мен. Сякаш хората очакват изведнъж нагнетяване на напрежение и забравят, че всички останали около тях са в сходна ситуация“, казва Петрова.

Снимка: iStock

За да започне гладко работният процес, може да следвате следните съвети:

  • Мислете на парче – ден за ден, а не за целия обем работа, който трябва да се извърши, а задача по задача;
  • Припомнете си какви умения и знания имате;
  • Предлагайте помощ на колегите си, хората около вас са в същото състояние;
  • Не забравяйте за активното физическо движение, здравословната храна и слънчевата светлина;

„Не може човек, връщайки се на работа, още от първия ден или седмица да се почувства комфортно. Има го страха, има го напрежението. Но аз много обичам да използвам една метафора: „Ако сме деца и си представим, че под леглото има чудовище – може цяла нощ да се страхуваме, но ако проверим и видим, че там няма чудовище, можем да спим спокойно“, съветва Петрова.

Снимка: iStock

Психологът препоръчва на хората, които са под по-голям стрес да не употребяват кофеинови напитки. Приемът на магнезий и витамин B комплекс ще помогнат на всеки да усеща в по-малка степен напрежението.

И не на последно място – експертите препоръчват на ръководните звена във всяка фирма да изготвят стриктни правила за работа, носене на предпазни средства и дезинфекция. Иначе рискуват служителите им да загубят ценно време в спорове.

Упражнения за мозъка

Както тялото, така и мозъкът се нуждае от упражнения, има специални техники, които развиват когнитивните умения на хората и намаляват времето за реакция.

„Това зависи от усещането за времето: когато сме си у дома времето тече по-бавно, имаме повече възможности, а, на практика, когато сме активни, човек трябва да решава по-бързо. Навиците се връщат бързо, но човек трябва да започне да тренира бдителността си и концентрацията“, посочва Александра Петрова.

За да проверите дали сте „качили мазнинки“ по мозъка се замислете – чувствате ли се неуверени, когато излизате навън. Ако отговорът е „Да“, психолозите препоръчват две упражнения – за пешеходци и за шофьори.

При първите се препоръчва, като ходят по улицата да си набелязват неща, за които да следят. Например, цифра в регистрационен номер, определена геометрична форма или цвят.

А за водачите на автомобили – изберете си нови и непознати маршрути от работа до вкъщи. Така ще излезете от зоната си на комфорт и ще подобрите когнитивните си умения.