"Мишлен" присъди рекорден брой от заветните си звезди на ресторанти в град Ню Йорк, чиито разнообразна кухня, отлична храна и обслужване циментират репутацията му на водеща кулинарна дестинация, предаде Ройтерс.
В деветото си издание "Мишлен/Ню Йорк" дава звезди на 67 местни ресторанта - с една повече от предишното.
"Това показва, че Ню Йорк продължава да е една от най-вълнуващите и динамични дестинации в света", е заявил Майкъл Елис, международен директор на справочници "Мишлен".
Престижните справочници, учредени във Франция, оценяват ресторанти в 23 страни. Звездите на "Мишлен" са се превърнали в международно признание за качество.
Жителите и гостите на Ню Йорк имат богат кулинарен избор. Критиците и инспекторите на "Мишлен" са тествали 61 кухни за новото издание, предлагащи разнообразие от блюда - от популярни американски и европейски ястия до по-екзотични храни от Сенегал.
"Мишлен" присъжда три звезди - най-високата си оценка за "изключителна кухня" - на седем ресторанта, които са отличени по същия начин и в миналогодишното издание. Нюйоркският списък с ресторанти с две звезди за "отлична кухня" е сведен до пет от седем в миналогодишното издание на справочника.
Сред извадените от списъка заведения с две звезди е "The London" - ресторантът на известния британски кулинар Гордън Рамзи.
"Мишлен" присъжда една звезда на 55 ресторанта в Ню Йорк – с три повече от предишното издание.
Майкъл Елис сравнява нюйоркското кулинарно разнообразие с лондонското, където са представени всички основни националности в света. Лондонското издание на "Мишлен" присъжда три звезди на четири ресторанта, две звезди на 21 и една звезда на 142.