Милиардерът Робърт Ф. Смит, познат като един от най-богатите чернокожи американци, ще изплати дълговете на цял випуск студенти от колежа “Морхаус”, предадоха световните медии.

В случая става въпрос за задълженията на 396 ученици, които възлизат на десетки милиони долари.

Смит направи изненадващото изявление по време на завършването на випуск 2019 в “Морхаус”.

“От името на осемте поколения от семейството ми, които са живели в тази държава, решихме “да налеем малко гориво в автобуса ви”, заяви Смит по време на речта си пред завършващите.

“Випуск 2019 е моят випуск и знам, че ще се погрижите това мое действие да се отплати. Нека се постараем всеки един следващ випуск да има същата възможност каквато вие имате сега”, коментира още Смит.

Решението на милиардера беше посрещнато с бурни овации на крак от всички студенти. В социалните мрежи се появиха видеоклипове на реакциите им.

Колежът “Морхаус” е исторически колеж за чернокожи в Съединените щати. Много от студентите дължат десетки хиляди долари за студентски заеми.

Финалната сума на задълженията все още не е ясна. “Това е освобождаващ подарък. Когато трябва да изплащаш заем, изборът ти с какво да се занимаваш е много ограничен. Подаръкът на г-н Смит ще позволи на тези деца да преследват мечтите си”, коментира директорът на университета Дейвид Томас пред Си Ен Ен.

Това не е първото щедро дарение на Робърт Смит. Той е създател на инвеститорската фирма “Виста екуити партнърс”, като състоянието му е оценено на около 5 млрд. долара.

През 2016 г. Смит дарява 50 млн. долара на университета “Корнел”. На годишна база дарява милиони за изследвания в областта на рака, както и на редица артистични инициативи.

Смит е дълбоко ангажиран в редица инициативи за подпомагане на чернокожите в Съединените щати.

“Никога няма да забравя, че съм извървял този път благодарение на родителите ми, на моите баби и дядовци и на поколения афроамериканци, чиито имена никога няма да разбера. Техният кураж и прогрес ми позволиха да постигна това, което съм постигнал. Моята история ще възможна единствено в Америка и от всички нас зависи да продължим с това наследство”, коментира той.

Той пожела на студентите попътен вятър във всяко едно начинание.