Едно от най-разпознаваемите лица в света – това на Мона Лиза ще смени за първи път от 2005 г. своето място, пише Би Би Си.

Шедьовърът на Леонардо да Винчи е напускал Франция само няколко пъти, а вече 14 г. стои в една и съща зала в Лувъра. Идния вторник картината ще приеме своя нов дом – съседна зала в същия музей.

Причина за нейното преместване са ремонтни дейности в сегашната зала, която, логично, е най-посещаваната в целия културен център. През последните 5 години се извършва цялостен ремонт на Лувъра.

Само 100 крачки делят двете зали. Въпреки това от музея обясняват, че преместването на което и да е произведение на изкуството е деликатен процес. Експертите признават, че всяко едно движение на картините крие опасности.

Именно за това е бил извършен „тест” с парче дърво, приблизително с размерите и тежестта на ренесансовата картина.

За последно Мона Лиза напусна Франция през 1974 г., когато е била отдадена в Русия и Япония. По-късно посещава и Вашингтон и Ню Йорк.

Според музея на изкуството„Метрополитън” в Ню Йорк, през 1962 г.тогавашният френски културен министър е бил подканен от първата дама Жаклин Кенеди да изложат картината в САЩ.