Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл е получавала заплахи за живота си в кралското семейство. Те са били отправяни както срещу нея, така и срещу съпруга ѝ принц Хари.

Това съобщи ръководителят на отдела за борба с тероризма в Обединеното кралство Нийл Басу пред Channel 4 News.

Меган и Хари се венчаха през 2018 г., но през 2020 г. се отказаха от кралския живот и се преместиха в САЩ. В началото на връзката им принцът критикува публично тона на някои медийни публикации за Меган. Той осъди откровения сексизъм и расизъм на троловете в социалните медии и коментарите към статиите в интернет.

Двойката обвини и самото кралско семейство в расизъм в телевизионно интервю с Опра Уинфри през 2021 г. Басу посочва, че заплахите към двойката са били "отвратителни и много реални".

"Имахме екипи, които разследваха, а хора бяха подведени под отговорност", каза той.

Високопоставеният полицай коментира и други теми, актуални за Острова. По-рано министърът на вътрешните работи Суела Брейвърма определи албанските кандидати за убежище като "престъпници".

Според Басу използваният език е "необясним" и го сравни с речта на депутата от Консервативната партия Инок Пауъл от 1968 г., в която той предупреждава за расова война поради имиграцията.

"Невероятно е да чуеш поредица от много влиятелни политици. Те говорят на език, който баща ми помни от 1968 г. Това е ужасяващо", казва той.

"Роден съм през 1968 г. Тази реч бе произнесена в избирателния район до мястото, където живееха родителите ми, и превърна живота им в ад. Говоря за расата, защото знам нещо за нея - 54-годишен мъж съм, от смесена раса", сподели експертът.