Трите мечета, които бяха намерени край доспатското село Барутин, са в сравнително добро състояние, но все още има риск за живота им. Те се намират в Парка за танцуващи мечки край Белица и тепърва ще се решава съдбата им.

Майка им все още се издирва, но неуспешно, засега.

Две от мечетата са от мъжки пол, а едно е женско, като то е най-едрото - над 3 кг. Притесненията на лекарите са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг.

Мечетата бяха открити случайно от минаващи по пътя хора. Те видели три малки мечета, които били сами, без майка си. Животните се превръщат в атракция, а хората търсят помощ от властите. Така мечетата попадат в парка в Белица.

Снимка: Христо Владев

"При пристигане на мястото мечетата вече бяха притиснати към близката река, тоест хората, които ги бяха заобиколили, ги плашеха и беше опасно да паднат в реката, която беше доста пълноводна, трябваше да се действа изключително бързо", разказа д-р Димитър Пампоров, Спешната група към РИОСВ-Смолян.

Снимка: Христо Владев

„Не бяха хранени цял ден, първото хранене ги нахранихме с изкуствено мляко, което закупихме от аптеката, но видяхме, че предпочитат козе мляко”, обясни ветеринарният лекар Георги Тричков.

Снимка: Христо Владев
Теглото им е като на бебета – по 2 и 3 килограма, а грижите за тях също са като за бебета.

„Състоянието им, въпреки че видимо е добро, всъщност е критично. Били са сами близо денонощие, като през това време не са се хранили и не са поемали течности. Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е изключително трудно, но въпреки това ще направим всичко възможно, за да ги спасим", каза Димитър Иванов, от Фондация "Четири лапи".

Снимка: Христо Владев
В района, където бяха намерени, търсят майка им.

Димитър Иванов обясни, че дори да я намерят, ще има някои проблеми – как да разпознаят, че това е майката, тъй като там може да има и други мечки. Също така, трябва да проверят дали има мъжки мечок в околността, защото, ако той се отзове пръв, ще ги убие.

Снимка: Христо Владев

"Дори е възможно, в случай че е тя, ако е била по-дълго време без тях да не ги припознае”, допълни Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян.

Ако майката не бъде открита, мечетата ще останат временно там. След това грижите за тях ще продължат във възстановителен център в Гърция. След година ще бъдат върнати в природата у нас, за да не загубим ценни екземпляри от защитения вид. 

Вижте повече във видеото: