Матю Ноулс, бащата на музикалните звезди Бионсе Ноулс-Картър и Соланж Ноулс, написа отворено писмо, с което да насърчи мъжете да се изследват за рак на гърдата.

Матю Ноулс публикува отвореното писмо в USA Today по повод годишнината от споделянето на диагнозата си “рак на гърдата етап 1А“, като призова мъжете да не се смущават от медицинския термин и това да не им пречи да потърсят необходимата помощ.

“За мен не беше комфортно да вляза за пръв път в онкология през врата с надпис “Клиника за женски гърди“ и да бъда посрещнат с въпроса дали идвам тук заради жена си“, пише Ноулс в отвореното писмо.

“Откакто споделих диагнозата си, безброй мъже тайно споделиха с мен, че са диагностицирани с рак на гърдата при мъжете, тъй като прекалено се срамуваха да говорят открито за “рака на гърдата“, допълва той.

Матю Ноулс сподели миналата година в сутрешното шоу "Добро утро, Америка", че ракът на гърдата е засегнал няколко жени в семейството му, включително леля му и братовчедите му.

След планираната мастектомия той научава, че има мутация на гена BRCA2, която го излага на по-висок риск от рак на гърдата, простатата, панкреаса и меланом (рак на кожата).

Снимка: Getty Images

“Благодарен съм да кажа, че днес живея без рака и имам знанията, за да взема важни избори за начина си на живот, които се надявам да ме поддържат в ремисия - като например мамография на всеки шест месеца“, пише Матю Ноулс.

“Може би съм още по-благодарен, че това откритие подтикна децата ми да си направят медицински генетични тестове, за да узнаят за техните рискове и да са по-добре информирани за решенията, които вземат - новите ми знания също станаха техни“, допълва бащата на Бионсе Ноулс-Картър и Соланж Ноулс.

Оттогава Матю Ноулс си партнира с медицинска генетична компания Invitae и насърчава останалите хора също да си правят скрининг за генни мутации.

“Глупаво е, че толкова малко от нас се възползват от тази информация, която е по-достъпна от всякога. Кой не желае да има възможността да изпревари потенциално променящи живота заболявания или здравословни състояния? Знанието е сила”, казва Матю Ноулс.

Според Американското онкологично общество през 2020 г. ще има приблизително 2620 нови случая на инвазивен рак на гърдата, диагностицирани при мъжете.

Ракът на гърдата е около 100 пъти по-рядко срещан сред белите мъже, отколкото сред белите жени. Туморното заболяване е около 70 пъти по-рядко срещано сред чернокожите мъже, отколкото сред чернокожите жени, като за чернокожите обикновено имат по-лоша прогноза за оздравяне от белите.

Вижте повече за Матю Ноулс, Бионсе и Соланж в Ladyzone.bg.