Актьорите Мат Деймън и Крисчън Бейл ще се изправят един срещу друг в надпреварата за „Оскар“ за ролите им в един и същи филм, предадоха световните кино медии. За номинациите им се спекулира от седмица, но преди седмици от „Туенти сенчъри фокс“ ги потвърдиха, че и двамата ще бъдат предложени за категорията.

Филмът, в който и двамата играят, е „Форд срещу Ферари“. Лентата е биографична драма, която проследява историята на автомобилния визионер Каръл Шелби и професионалния шофьор Кен Майлс. На Шелби е възложено да създаде най-бързата кола за фирмата „Форд“, с която най-накрая да бъдат детрониран отборът на „Ферари“ на едно от най-известните автомобилни състезания в света – „24 часа на Льо Ман“ във Франция.

В ролята на Каръл Шелби е Мат Деймън, а Крисчън Бейл играе ексцентричния британец Кен Майлс.

До момента в подобни ситуации актьорите от един и същи филм си поделят категориите на Оскарите – единият се номинира за „Главна мъжка роля“, а другият – за поддържаща. Изключително рядко е двама актьора да бъдат номинирани заедно в една категория за един и същи филм. Още по-странното е, че Деймън и Бейл работят с един и същи агент, който е отговорен за предложението.

Подобна ситуация се е случила за последно преди 28 години. Тогава Сюзън Сарандън и Джина Дейвис са номинирани в категорията „Най-добра женска роля“ за играта им в „Телма и Луис“.