Докато роувърът на НАСА „Пърсивиърънс“ изследва отдалечената червена пустош на Марс, учените търсят следи от древен живот на далечната планета на едно необичайно и много близко до нас място – езерото Салда в съседна Турция.

Според НАСА минералите и отлаганията в скалите на Салда са най-близки по състав до тези около кратера Йезеро на Червената планета, където в момента се намира „Пърсивиърънс“. Смята се, че този кратер някога е бил запълнен от вода.

Снимка: Getty Images

Информацията, която се събира от езерото Салда е изключително важна за учените, защото може да им помогне в търсенето на седименти и фосили, които са доказателство за микробен живот.

„Салда ще ни послужи като изключително добър аналог на Земята, благодарение на който ще знаем какво да правим на Марс“, казва Томас Зурбучен, администратор в НАСА, пред Ройтерс.

Снимка: Getty Images

През 2019 г. планетарни учени от Съединените щати и Турция извършили проучване по бреговете на Салда, познато още като „Малдивите на Турция“ заради тюркоазените води и чисто белия пясък. Според учените седиментите около езерото са ерозирали от големи хълмове. Те били формирани с помощта на микроби и са познати с името микробиалити.

Екипът, който борави с „Пърсивиърънс“ на Марс, иска да знае дали покрай кратера Йезеро има такива микробиалити и затова изследването им на Земята е толкова важно.

Снимка: Getty Images

От НАСА ще сравнят седиментите от Салда с карбонатни минерали. Те се формират от въглероден двуокис и вода, която е важна съставка за наличието на живот. Тези карбонатни минерали са засечени на границата на кратера Йезеро.

„Когато открием нещо с „Пърсивиърънс“ можем да го сравним с езерото Салда. Много е важно да видим приликите и още повече – разликите между тези седименти, за да разберем какво се случва на Червената планета“, коментира Зурбучен.

Снимка: Getty Images

Скалните проби, които „Пърсивиърънс“ събира, ще се складират на повърхността на Марс. Две бъдещи мисии на НАСА имат за цел да върнат тези скали обратно на Земята най-рано през 2031 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!