Кибератаки, идващи от Северна Корея и Русия, са засечени над компании, разработващи ваксина срещу COVID-19. Това пише американският технологичен гигант „Майкрософт“ в официална блог публикация.

Основните цели на кибернамесата са били седем водещи фармацевтични компании, чиито препарати срещу COVID-19 са в различни етапи от клиничните изпитвания. Сред останалите мишени са и учени от САЩ, Канада, Франция, Индия и Южна Корея.

От „Майкрософт“ не разкриват кои са засегнатите производители или каква информация е била открадната или компрометирана. Те обаче потвърждават, че по-голямата част от атаките са блокирани от защитните им програми и че са уведомили организациите.

Хакерите са използвали различни методи за атаките си. Те включват както директни опити за влизане в мрежите, така и използване на фалшива самоличност - например представители на Световната здравна организация, за да се доберат до поверителна информация.

„Притеснително е, че кибератаките се използват, за да внесат смут в здравните организации, които се борят с пандемията. Смятаме, че подобни атаки са безотговорни и трябва да бъдат отхвърлени от цялото цивилизовано общество“, пише корпоративният зам.-президент на „Майкрософт“ Том Бърт.

От компанията призовават световните лидери да обединят усилия да защитят здравните институции и да въведат закони срещу кибератаките, насочени към помагащите в борбата с пандемията от коронавирус.