Технологичният гигант „Майкрософт“ плати 7,5 млрд. долара, за да купи една от най-известните гейминг компании „Батесда“, която стои зад игровите поредици „Дуум“, „Фолаут“, „Скайрим“ и „Волфенщайн“.

Планът на „Майкрософт“ е да добави известните игри на „Батесда“ към своите собствени гейминг платформи, включително и към предстоящия Xbox.

От години „Майкрософт“ остава на заден план в битката за любовта на световната гейминг общност. Купувайки „Батесда“, компанията си осигурява няколко големи заглавия в портфолиото с игри, които със сигурност ще увеличат търсенето на техните продукти.

„Майкрософт“ от години са критикувани за липсата на големи гейминг заглавия, когато ги сравним със „Сони“ и „Нинтендо“. Тази сделка изстрелва компанията в много по-силна позиция“, коментира аналитикът Пиер Хардинг-Ролс пред Би Би Си.

Действително, японските конкуренти на "Майкрософт" от десетилетия имат силни ексклузивни предложения за конзолите си, които традиционно им носят огромни продажби. Така в течение на няколко поколения, например, "Плейстейшън" хардуерно не доминира над Xbox, но продажбите на конзолата на "Сони" са традиционно по-добри.

Все още не е ясно дали промяната в собствеността ще повлияе на плановете на „Батесда“ за създаването на нова игра „Скайрим“.