„Майкрософт“ и „Гугъл“ влизат в поредната надпревара в онлайн пространството. Този път става въпрос за нов вид търсене в интернет с помощта на чатботове. В отговор на нашумелия чатбот с изкуствен интелект ChatGPT в понеделник „Гугъл“ обяви, че ще пусне собствен чатбот – Bard, пише Ройтерс. Минути след това „Майкрософт“ каза, че ще интегрира ChatGPT в своята интернет търсачка Bing.

Откакто започна работа през миналата година, ChatGPT на OpenAI завладя технологичния свят. Много от хората проявиха творчество по отношение на разговорите си с чатбота и го използваха за създаване на стихотворения, романи, вицове, филмови сценарии и много други. Освен за забавление обаче услугата би могла да се използва, за да промени начина, по който потребителите търсят информация в интернет.

Какво правят?

Услугите на „Майкрософт“ и „Гугъл“ са сходни. Както при ChatGPT, така и при Bard потребителите трябва да зададат въпрос, за да получат отговор.

И двете софтуерни компании планират да използват изкуствен интелект, за да подсилят своите услуги за търсене Bing и Google Search. Това означава, че скоро търсенето в интернет вече няма да показва списък с резултати, а ще предоставя полезни отговори в текстова форма.

По какво се различават?

И двете технологии могат да компилират сложна информация и множество гледни точки в лесни за усвояване формати. Най-очевидната разлика обаче е способността на Bard да включва в отговорите си скорошни събития. И макар все още да не е ясно какви ще бъдат другите разлики, е сигурно, че Bard ще разполага с повече данни. Причината е, че услугата на „Гугъл“ черпи информация от интернет, докато ChatGPT има достъп до данни до 2021 г.

Освен това двете услуги се базират на различен тип изкуствен интелект. Bard използва LaMDA. Този изкуствен интелект миналата година инженер на компанията нарече „разумен“. Впоследствие технологичният гигант отхвърли това твърдение.

В основата на ChatGPT стои серията езикови модели GPT 3.5, която завърши обучението си в началото на 2022 г.

„ChatGPT понякога пише правдоподобно звучащи, но неправилни или безсмислени отговори“, казват от Open AI в публикация в блога си.

Кога ще бъде достъпен Bard?

Въпреки че OpenAI пусна безплатна предварителна версия на ChatGPT, достъпна за публично ползване на 30 ноември 2022 г., Bard понастоящем се тества само от ограничен брой хора.

В понеделник главният изпълнителен директор на „Гугъл“ Сундар Пичай не посочи конкретна дата за старта на услугата, но поясни, че технологията за чатбота с изкуствен интелект ще започне да се внедрява през следващите седмици.