Технологичният гигант „Майкрософт“ бавно убива едно от най-презираните си творения – интернет браузърът „Интернет експлорър“. Тази седмица компанията обяви, че от 30 ноември софтуерът за чат „Тиймс“ няма да бъде достъпен през собствената им интернет програма.

От 17 август 2021 г. пък всички 365 приложения, включително и офис пакетът няма да работят с „Интернет експлорър“. Така на практика компанията ще сложи край на програмата.

Недолюбвана от много потребители програма съществува от 25 години и дълго време беше най-използваният интернет браузър в света. „Интернет експлорър“ се появява за първи път през 1995 г. като част от операционната система „Уиндоус 95“ и се превръща в хит за една нощ. Той успешно убива всички предишни подобни програми, като в пиковата си 2002 г. браузърът се използва от 95% потребителите онлайн.

Липсата на иновации, обаче, превърна програма от най-успешната в света до най-презираната. В днешно време „Интернет експлорър“ е синоним на постоянни грешки, бавна работа, проблеми със сигурността и стара технология. Дори с последните си версии програмата не успя да се спаси.

От „Майкрософт“ също признават, че „Интернет експлорър“ не е перфектен. „Клиентите ни използваха версия 11 от 2013 г. насам, но онлайн пространството се промени драстично. Стандартите също станаха различни и новият браузър „Майкрософт Едж“ е по-подходящ“, казват те в официално съобщение.

От компанията коментират още, че няма напълно да „убият“ изпратената в пенсия програма, но допълват, че новият им браузър е по-добър.