Археолози откриха следи от 2500-годишен шоколад в чиния при разкопки на полуостров Юкатан в Мексико, съобщи Асошиейтед прес. Според тях находката показва, че какао е било използвано не само като напитка, но и като подправка в сосове за храна.
 

Какаовите зърна и шушулките са били използвани главно за приготвяне на напитки от култури, възникнали преди появата на испанските конквистадори. Напитките били приготвяни чрез смачкване на какаови зърна и смесването им с течности или чрез ферментация на обкръжаващия зърната пулп в шушулките.

От Мексиканския национален институт по антропология и история обаче заявиха, че за пръв път са открити следи от шоколад върху фрагменти от чиния, а не от чаша. Това подсказва, че шоколадът е бил консумиран с твърда храна.