Ника Набокова е автор на 7 книги, в момента пише осмата. Тя е и бизнесдама, съосновател на приложение за ментално здраве и психологическа взаимопомощ. Руската авторка пее и води активен блог. Две от книгите й вече са преведени на български.

Оказва се, че Ника не просто харесва страната ни, а от няколко години България е домът й. Заедно със съпруга й Мауруцио, който е италианец, живеят в Банско. Любовната им история преминава през няколко държави – двамата се запознават в ресторант Рига, където Ника представя третата си книга, а той е в командировка. След това си уговарят среща в Барселона, а два-три месеца по-късно руската писателка се мести в София, защото Мауруцио започва работа в българската столица. Влюбени са в природата и храната ни, намират хората за мили, а животът за евтин. Чувстват се комфортно тук и не смятат скоро да се местят другаде.

Снимка: Личен архив

Ника е родена в Санкт Петербург, през целия си живот се е занимавала с писане. Още в гимназията започва да пише статии за училищния вестник. В университета следва журналистика и започва да работи. След като прави няколко разследвания като журналист, Ника решава да се пренасочи към маркетинг бранша, където работи близо 12 години. Преди 7 години руската писателка преживява тежка ситуация в личния си живот, която я подтиква да създаде своя блог в интернет. Там тя споделя опита и знанията си, които биха помогнали на жени в подобни на нейната ситуации. Когато блогът й достига 50 хиляди последователи, издателство се свърза с нея и й предлага да напише книга, която те ще издадат.

Повече за работата й и за живота й чуйте и гледайте в подкаст поредицата на Ladyzone.bg - "Малки разговори":