През август мощен взрив на пристанището в Бейрут разтърси целия град. Инцидентът в ливанската столица причини над 200 смъртни случая и рани 6500 души, като се случи след близо година антиправителствени протести, призоваващи за смяна на режима в Ливан.

Художничката Хаят Назер, която е силно замесена в Ливанската революцията от 2019 г., използва отломки от експлозията, за да създаде въздействаща скулптура, която отразява болката и надеждите на нацията. 

"Жените трябва да имат правото да избират кое е най-доброто за тях! Време е!", пише тя към снимка на скулптурата, която споделя в "Инстаграм" профила си.

Произведението е последното от серия скулптури, вдъхновени от революцията, които да призоват международното внимание към борбата на хората за по-добър живот в страната.

Въпреки че няколко от скулптурите на Хаят Назер - всичките направени от рециклирани материали, са унищожени от проправителствени активисти, това не я възпира да продължи.

Всъщност така желанието й да създава изкуство, което е обърнато към вълненията на масите, само нараства. То достига кулминация с тази неозаглавена скулптура на жена, стояща гордо изправена на пристанището.

Въпреки че скулптурата вече е преместена от страх, че ще бъде унищожена, Хаят Назер се надява, че с подходящо финансиране ще успее да създаде по-голям, постоянен паметник за всички, които са загинали или ранени при експлозията.

Вижте повече за Хаят Назер в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!