Фалшивото коледно обръщение на кралица Елизабет Втора, направено чрез така наречената „дийп фейк“ технология, провокира вълна от възмущение в социалните мрежи.

За да постигне провокацията си, „Ченъл Фор“ разчита на актрисата Дебра Стивънсън и... на изкуствен интелект, който „вкарва“ думите ѝв образа на кралицата.

„Колкото повече снимкови и видеоизображения имаме на дадения човек, толкова по-добро и качествено ще стане напасването и тази измамна технология. Трябва да имаме модули, които изучават тези мимики, говорене, поведение на хората“, обяснява експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Снимка: bTV

„Така наречените хакери, хора, които се опитват да яхнят вълната, биха използвали тази технология в контекста на пандемията, на ваксините, предстоящи избори, някъде по света... за да наклонят везните, медийното съдържание към една или друга посока“, допълва той.

По думите му в някои случаи можем да познаем ментето по начина, по който заснетият мига, докато говори, а също и по артефактите от компютърната анимация върху светлосенките.

Премиерът Бойко Борисов също твърди, че е жертва на подобен тип манипулации. Така той коментира аудиозаписите с глас, приличащ на неговия: „Примерно, взимат на кмета интервюта, второ, трето, специална програма, и с неговия глас, с неговите думи... видяхте както на Президента Обама, как му го бяха направили, на Путин“.

Прокуратурата не откри данни за извършено престъпление във въпросните записи и така въпросът дали и те са „диип фейк“ остава висящ.