Анализ на разпространените скандални снимки показва, че е имало опити за манипулиране на метаданните им. Според експерти по киберсигурност, вероятно, за да може авторът им да остане анонимен.

Снимка: bTV

Според експерти по киберсигурност в така наречените дийп фейк манипулации за фалшифициране на записи с американския президент Обама, например, е използван компютърен език. Той генерира думи, които Обама не е използвал. В български условия нещата стоят по друг начин.

Снимка: bTV

„Не е толкова лесно достъпно да имаме компютърен език, който да изговаря български думи. Би трябвало човекът, който и да е той, да е изговарял тези думи в един момент“, смята Любомир Тулев - експерт по киберсигурност.

Снимка: bTV

Преглед на метаданните на разпространенитe вчера снимки сочи, че те са правени на различни дати - през 2017 г., 2019 г. Но и - нещо, което е невъзможно - през 2021 г. и 2024 г.

„Метаданните са данни, които могат да бъдат манипулирани, дори в момента можем да направим така, че да променим модела телефон, с който са направени, автора, датите“, обясни Любомир Тулев.

Снимка: афера.бг

В тази снимка, случайно или не, е оставена допълнителна информация - специален идентификатор, който показва, че е обработвана. Как точно - не е ясно.

"Uuid" идентификаторът е уникална стойност, която се генерира от информацията за дата и час, MAC адрес на мрежовата карта на устройството и софтуерен идентификатор, използван за обработката на снимковото изображение.

Снимка: bTV

Дешифровайки намерената uuid стойност в една от снимките, става ясно, че на 23.03.2006 г. в 09:23 часа е използван софтуер от портфолиото на Adobe (Photoshop, Lightroom, пр.) за обработка на същото изображение.

Снимка: bTV

Възможно е това да е намеса с цел да се прикрие авторът на снимките. Дали прокуратурата ще изследва тези данни и ще разпита ли лицата, споменати в записа, засега не е ясно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!