Необичайни тактики за абордаж изпробваха британските кралски морски пехотинци от 42-ра Командо група по време на последните си учения. Войниците използваха авиокостюми предоставени им за тест от „Гравити индъстрис“, за да проверят тяхната приложимост в бойни ситуации.

Войниците са имали възможност да използват летящите раници с двигател три дни на борда на стражевия катер „Тамар“. Устройството е доказало, че е добра алтернатива на хеликоптерите при абордажни операции на морски съдове, заявяват от компанията пред „Ройтерс“.

Снимка: btvnovinite.bg

При използването на хеликоптер командосите се спускат по въже и ръцете им са заети, докато с летящите раници оръжията има са в готовност да стрелят. Друго предимство е, че няколко души могат едновременно да атакуват кораба, докато при спускането с въже от хеликоптер, войниците трябва да се изчакват един друг.

На видеозапис от военните учения се вижда, че летящите раници с двигател са  полезни и при абордажни операции от един плавателен съд на друг. Пехотинците с авиокостюмите са по-маневрени и успяват да прехвърлят въжени стълби от атакувания кораб към своите лодки, което помага на техните другари да получат по-бърз достъп.

Снимка: btvnovinite.bg

„Идеята на авиокостюмите е да предоставят екстремно бърз достъп до всяка част на атакувания кораб, бързо да се ориентираш към целта или да се евакуираш“, казват от компанията производител.

„Авиораницата е все по-често разглеждана като своеобразна революция в тактическите способности на различни видове спецчасти и нейните приложения далече не се изчерпват само с абордажните операции“, коментират разработчиците на технологията.

Раниците вече са били тествани и от екипи на парамедици от Бърза помощ в труднодостъпни планински региони, за да достигнат до хора по време на спасителни операции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!