Според учени от университета на Джорджия кухненският нож е може би най-опасният предмет в дома, тъй като пренася смъртоносни вируси.
Експерти от Центъра за хранителна безопасност към университета са извършили експерименти с нови ножове и рендета, обработени с вируса на хепатит А и норовирус, и 6 типа плодове и зеленчуци.
В резултат повече от половината от ножовете и рендетата се превърнали в източници на зараза, предавайки инфекцията на чистите продукти. Тестовете са били извършени с краставици, ягоди, домати, моркови, пъпеш. Специалистите са установили, че типът нож не е играл каквото и да било значение. Учените не за пръв път предупреждават, че кухнята е едно от най-мръсните места в дома. Досега обаче изследванията се фокусираха върху бактериите, а не върху вирусите, както е сега.
Коментирайки резултатите от изследването съавторът му Мерилин Ериксон заяви: "На изводите ни трябва да обърнат повишено внимание най-вече хората с отслабен имунитет. От друга страна да се мие ножът преди рязането на всеки отделен продукт също не е практично. При всички положения обаче ножовете и рендетата трябва особено старателно да се почистват, за да не остане по тях каквато и да било мърсотия."