Онлайн търсенията за новия коронавирус, който зарази над 4 хил. души и предизвика смъртта на над 130 други в Китай, са достигнали рекордни нива.

„ГугълТрендс“ отбелязва, че интересът към „симптоми на коронавирус“ в интернет през миналата седмица се е увеличил с 1050% спрямо предходната.

Уебсайтът е собственост на „Гугъл“. Неговата функция е да анализира и отчита популярните търсения на потребителите онлайн. Заради новия вирус бяха пуснати и най-търсените ключови думи.

Сред тях са „как да предотвратим коронавируса“, „как да спрем разпространението на вируса“ и т.н. И въпреки че голяма част от обществото пита „Чичо Гугъл“ как да се предпазим от опасната зараза, част от потребителите изглежда са много, много объркани, пише „Вайс“.

Анализите отчитат, че през последните няколко дни има голям скок в търсенето на „бира „Корона“ вирус“. Очевидно, част от притеснените онлайн ползватели са останали с впечатлението, че коронавирусът, познат като nCoV, има нещо общо с известната марка бира „Корона“.

Основно търсенията са в Северна Америка, но не и в Мексико, където се произвежда пивото. Данните отчитат и запитвания в „Гугъл“ от Финландия, Австралия, Индонезия, Япония и Нова Зеландия.

Единственото общо, което заразата и бирата имат, е думата „корона“.

Всеки, който е опитвал пивото знае, че на етикета има изобразена корона над слогана La Cerveza Mas Fina. А коронавирус идва от приличащата на корона структура на молекулата на вируса.

Освен това бирата се произвежда от 1925 г., докато първите човешки коронавируси са идентифицирани през 1965 г.

Очаквано, интернет реагира… с иронични коментари и миймове.

„Коронавирусът е добре, но върви повече с резенче Лаймска болест“, написа един от онлайн шегаджиите. (Обикновено бирата „Корона“ се сервира с резен лайм.)

„Корона“ смени името си, за да се разграничи от коронавируса“ – така започва един от миймовете, а на картинката се вижда, че името „Корона“ е заменено с „Ебола“.

Британският вестник „Сън“ публикува комично видео, на което момиче излива бутилките с бира на своя приятел, за да не се зарази.

„Коронавирус? Добре, че не пия бира!“, категорично заяви друг потребител.

„Винаги съм знаел, че „Корона“ не става като бира, но не бих я нарекъл вирус…“

„Не знам кое е по-лошо, да хванеш коронавирус или да си мислиш, че бирата е хубава“, подчертаха някои.

А, ако пиеш „Корона“ – ставаш зомби.

"Да, хванах Коронавирус този уикенд", сподели друг потребител с кашон от бира на главата.

"Коронавирусът е реално нещо. Правете по-добри избори що се отнася до бирата"

"Чувствам се благословена, че не съм на 21 и не мога да хвана този коронавирус. Бирата е отвратителна и без това", сподели навярно щастливо от факта момиче, че няма достатъчно години, за да пие алкохол.