Когато говорим за кучешко надбягване, обикновено съзнанието чертае картина с участието на атлетични хрътки, мощни овчарски и стражеви породи или други устремени към рекорди четириноги. Абсолютно нищо от това не видяха десетките зрители на „Корги състезание“ в литовската столица Вилнюс.

Снимка: LNK

С късите си крачета и миниатюрни опашки, коргитата определено не се ползват с реномето на най-големите спортисти в кучешкия свят. Не е случайно и че в интернет има хиляди видеа, в които любящите иначе собственици се забавляват с комбинацията от невъзможност и нежелание на любимците си да се катерят по стълби и да прескачат каквото и да било.

Снимка: LNK

Всъщност, обаче, коргито е смело ловно и овчарско куче и именно като такова е отглеждано от столетия в Уелс. Както става ясно от репортажа на телевизия ЛНК, при нужда четириногите могат да се справят и с 50-метров спринт и демонстрация на умения в рамките на минута. На състезанието коргитата даже бяха разделени в няколко категории според теглото.

Снимка: LNK

Със сигурност надпреварата не е подобрила общокучешки рекорди, но пък забавлението за събралите се малки и големи беше гарантирано.