Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? За тях разказват от Ladyzone.bg в поредица от истории в темата "Неочаквано предложение".

Пати Бойд е една от тях. Любовните песни докосват чувства, за които понякога забравяме, че дори съществуват - докато не ги чуем. А Пати Бойд успява да докосне романтичната струна у доста големи музиканти през живота си. За Пати Бойд на практика може да събере цял албум с песни, които са написани за нея, тъй като тя е муза на едни от най-големите съвременни музиканти - Джордж Харисън от "Бийтълс", Рони Ууд от "Ролинг Стоунс" и Ерик Клептън. 

Моделът, актриса и фотографка е омъжена за легендарния "бийтъл" Джордж Харисън, като го вдъхновява за прекрасната любовна песен "Something" на "Бийтълс". Но да бъде муза само за създаването на една класическа любовна песен за Бойд ще се окаже крайно недостатъчно. На нея й предстои да бъде вдъхновителка на още много.

Защото докато e омъжена за Джордж Харисън, в нея се влюбва Ерик Клептън. Това не е просто някакъв флирт или мимолетно привличане за Клептън  - той почти губи ума си по нея, докато Бойд не отвръща на чувствата му. Клептън пише за Бойд едни от най-красивите и прочувствени парчета на 20 век - "Layla", която записва през 1970 г. с групата "Дерек Енд Дъ Доминос" (а по-късно и "Wonderful Tonight"), но към онзи момент това все още не достатъчно, за да я спечели на своя страна и да се раздели с Харисън. Всъщност целият албум "Layla and Other Assorted Love Songs", който включва песента "Layla", представлява едно голямо любовно обяснение на Клептън към Бойд.

Тъй като Пати Бойд все още е омъжена за Джордж Харисън, Ерик Клептън решава да кръсти песента "Layla", като взаимства заглавието за парчето от поема за забранената любов - "Лейля и Маджнун" на арабския поет Кайс ибн ал-Малух от 5 век, която е адаптирана през 10 век от персийския и кюрдски поет Низами Ганджеви.

Любовните разочарования от несподелената любов с Пати Бойд и натрупаното напрежение заради професионалните проблеми тласкат Клептън към силна хероинова зависимост, като за близо три години той напълно се изолира от света и стига дотам, че започва да разпродава китарите си, за да си купува дрога.

Бойд напуска Харисън - двамата се развеждат през 1977 г., и отвръща на чувствата на Клептън. Но не и преди кратка авантюра с друг голям рокаджия - Рони Ууд от "Ролинг Стоунс".

Вижте как продължава романсът между Ерик Клептън и Пати Бойд в Ladyzone.bg.