За да стигне една книга от книжарницата до нашия скут, корицата играе най-важна роля. Не само в България, но и по света хората избират книгата по корицата. Но чудили ли сте се кой рисува кориците на любимите ви книги?

За четирите години, в които Живко Петров се занимава с рисуване на лицето на книгата, самоукият артист става един от най-желаните художници в бранша. Започва да рисува като любител преди 10 години и да публикува работите си в интернет. Така един ден издател го кани да направи първата си корица. След нея поръчките заваляват и така Живко напуска първата си работа и започва да се занимава само с рисуване на корици.

Снимка: bTV Media Group

Първата му корица остава и най-любима до днес. "Кутия за птици" на Джош Малерман Живко рисува изцяло на ръка. Днес той може да се похвали с над 200 корици на едни от най-хитовите заглавия през последните няколко години. И казва, че без да е прочел текста, няма как да нарисува основната картина.

"Не само българинът, целия свят избира книгата по корицата, аз съм убеден в това. И колкото и хората да твърдят, че не трябва да се съди за книгата по нея – трябва да се съди, защото много често, когато някой е направил компромис с качеството на корицата, то най-често компропмисите са направени и в текста.", казва Петров.

Снимка: bTV Media GroupЕдна от най-трудните за осъществяване корици е тази на нашумелия вече сериал "Историята на прислужницата". Издателите искат от Живко да нарисува само един графичен елемент, който да казва всичко.

"Беше изключително предизвикателство да намеря точния елемент, който да сложа върху нея. Избрах голата прислужница, защото този образ съчетава в себе си всичко, за което се разказва в книгата. Те са много уязвими, подчинени, тя е на колене и е гола, защото, когато човек е без дрехи, е най-уязвим."

Снимка: bTV Media Group

Живко споделя, че е сбъднал голямата си мечта - да нарисува корица за любимия си писател - Стивън Кинг. Дори успява да нарисува няколко корици.

Снимка: bTV Media Group