Днес Стивън Спилбърг навършва 77 години, но е излишно да разказваме за него, защото едва ли има човек, който да не е запознат с творческия му път. Най-малкото със сигурност сте гледали поне един от многото му филми – някоя част от поредицата за Индиана Джоунс или „Терминалът“, където Том Ханкс говори на български. Ако обичате страховити животни, може би сте почитатели на „Джурасик Парк“ или на „Челюсти“. Ако обичате научна фантастика, няма как да сте пропуснали „Извънземното“, „Близки срещи от третия вид“ или „Изкуствен интелект“. Ако сте почитатели на по-сериозни филми, вероятно сте гледали „Мюнхен“, „Амистад“ или „Спасяването на Редник Райън“. Можем да продължаваме така още дълго, защото Стивън Спилбърг е най-известният холивудски режисьор и всеки негов филм е събитие в киното.

„Списъкът на Шиндлер“ е може би най-запомнящата се лента от кариерата на Стивън Спилбърг. Филмът за Холокоста е един от най-високо оценените филми на всички времена. Отличен е със седем награди „Оскар“, включително двете най-големи – за филм на годината и за режисура. Спечелил е над 300 милиона долара, а в него са инвестирани скромните за Холивуд 22 милиона. Самият Спилбърг е казвал, че иска да бъде запомнен най-вече като създателят на „Извънземното“ и на „Списъкът на Шиндлер“.

И въпреки, че филмът е толкова успешен, Спилбърг не е получил пари от него, защото е чувствал, че е неморално да получава заплащане. За него това са били „кървави пари“.

Прочетете повече за това на сайта LadyZona.bg: