Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? Разказват от Ladyzone.bg. в поредица от истории в темата "Неочаквано предложение".

Кристи Бринкли е световноизвестен супермодел, която за изненада на мнозина се омъжва за певеца Били Джоел през 1985 г. А именно с хитовата си песен "Uptown Girl" той успява да обобщи на пръв поглед тази "несъответстваща" връзка.

Въпреки че тази песен видимо изглежда вдъхновена от реалния живот на Джоел, самият той обяснява, че предисторията на "Uptown Girl" е далеч по-сложна.

Песента започва по-скоро като произведение от класическата музика, далеч от звученето на поп хита, в който се превръща. Вдъхновено от творбите на Лудвиг ван Бетовен, който Джоел смята за един от най-великите композитори на всички времена, първоначално парчето "Uptown Girl" по-скоро има оперен привкус.

Но когато Джоел започва да се мотае около Бринкли и другите си "градски" приятелки, това започва да изглежда като идеалният сценарий на песен за любовта между момче от работническата класа и... "Богаташко момиче", както кръщава песента.

И така, Джоел свързва класическото си произведение с разказа си за живота на висшето общество на Бринкли, като добавя "щипка" Франки Вали, за да получи "Uptown Girl", която всички познаваме днес.

Джоел заявява в интервю пред Хауърд Стърн, че първоначално е бил вдъхновен и е озаглавил песента "Uptown Girls", когато е бил заобиколен от тогавашната му приятелка Ел Макферсън, Уитни Хюстън и бъдещата му съпруга Кристи Бринкли.

Вижте как продължава историята на Били Джоел и "Uptown Girl" в Ladyzone.bg.