Хранителните навици най-често предизвикват затлъстяване. В повечето случаи проблемите с наднорменото тегло започват в детството, обясни Оксана Драпкина, главен терапевт от Министерството на здравеопазването на Русия.

За тези, които имат дете с повишен индекс на телесна маса (ИТМ), след 30-40 годишна възраст при него хипертонията и затлъстяването вероятно ще се развият.

В същото време, още в юношеска възраст, наднорменото тегло увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, пише БГНЕС.

Както възрастните, така и децата най-често имат нездравословни хранителни навици, които допринасят за получаване на излишни килограми, казва специалистът.

Един от тях е дисбаланс в потока и изразходването на енергия - хората ядат твърде много, но пренебрегват физическото натоварване. Според педиатъра Федор Катастонов, за да се реши този проблем, трябва да се яде точно толкова, колкото искате, не повече. Лекарят съветва да се сведе до минимум броя на закуските между основните хранения.

Не на последно място ролята, която играе рекламата на храните, принуждава хората да ядат, дори когато не чувстват глад, твърдят лекарите.

Лекарите съветват "да се включи критическото мислене" и да не се вярва на рекламните лозунги за полезността на ястия по избор и на вериги и услуги за бързо хранене.