Бургас превзема Холивуд - освен Мария Бакалова, която е от морския град, още двама наши сънародници оттам са номинирани за „Оскар“. Този път за късометражен филм.

Д-р Илиян Иванов и съпругата му Дана Проданова са сред ко-продуцентите на филма. Той е психиатър и от скоро професор, а тя стоматолог.

От 25 години Д-р Иванов се занимава и с изкуство. Негов приятел доктор го кани да участва в проекта за късометражния филм.

„Успяхме да разпознаем потенциала от самото начало. Това е първия филм в история на изкуството, и това не е преувеличение, в който е нает глух и сляп актьор“, обяснява Иванов.

Филмът проследява връзката между бездомен тийнейджър и сляп и ням възрастен човек.

Родителите му в Бургас разказват, че са плакали за номинацията на Мария Бакалова. Вълнуват се и за сина си, но повече за научните му успехи.

„Аз се зарадвах, че най-после са го произвели професор при това писане и при тази работа, но той вика аз пък се радвам филмът ако излезе. За филма също се зарадвах, те участват заедно с жена си, тя също е от 10-те добри стоматолози на Ню Йорк“, разказва Зорка Иванова.

Д-р Иванов и съпругата му вярват, че филма ще спечели наградата, но кават, че те вече се чувстват победители.