Милионерското семейство от Канада Родни и Екатерина Бейкър може да получат ефективни присъди, защото са получили дози от ваксина срещу COVID-19, предназначена за болни и възрастни пациенти, съобщава „Гардиън“. 

Действията на съпрузите предизвикаха негативна реакция в обществото, след като стана ясно как са се сдобили с препарата. Те са наели частен самолет до северноканадската територия Юкон, където са се представяли за служители в местен мотел, за да бъдат ваксинирани. 

Родни работи в хазартния бизнес, а Екатерина е актриса. Заради дръзката си постъпка семейството беше глобено с 2300 канадски долара. Местните са възмутени от санкцията, според тях тя е незначителна за милионерското семейство. 

Двойката е получила и съдебна призовка и ако се докаже вината им, може да прекарат до 6 месеца зад решетките. 

Делото е насрочено за 4 май, семейство Бейкър ще бъде разследвано за нарушаване на законите в Юкон и неспазване на задължителна 14-дневна карантина. 

След скандала Бейкър е подал оставка от поста си на директор в казино, но това едва ли ще окаже голямо значение на доходите му. Местни медии пишат, че през последната година мъжът е спечелил приблизително 46 млн. канадски долара от стоковата борса. Досега милионерското семейство не са направили опит да се извинят за действията си.