В продължение на няколко месеца състезателите във „Фермата“ 7 ще направят всичко по силите си, за да вдъхнат живот на изоставения възрожденски манастир „Свети Архангел Михаил“ в село Шума и заедно да съградят работещо стопанство, което да изхранва монасите. Предстоящата надпревара не само ще подложи на тежки изпитания претендентите, но и ще докаже, че има битки, в които личният комфорт отстъпва в името на по-голяма и смислена кауза.

Шумският манастир не е сред най-известните в района на Годеч, но историята му е любопитна. Намира в землището на село Шума, скътан в подножието на планината Чепън, в непосредствена близост до село Лопушна и затова честно е наричан и Лопушански.

Снимка: Община Годеч

„Сведенията за времето на възникване на Шумския манастир са изключително оскъдни, а историята му е обвита в легенди“ – сподели за LadyZone.bg Методи Тодоров, ПР на община Годеч.

Една от легендите гласи, че преди 200-300 години село Шума се местило на различни места. Първоначално било в местността Болина падина, а след това в местността Старо село.

Снимка: Община Годеч

Тогава се появила чума и хората започнали да измират. Преданията гласят, че онези, които слизали да пият вода от манастирския извор, останали живи и напуснали старото поселище, което днес се казва Болина падина – от болест.

Още за мястото научете от Ladyzone.bg: