Какво е да готвиш на минус 70 градуса по Целзий – на този необичаен въпрос отговаря астробиологът и гласиолог Сипрен Версо, който живее на най-отдалечената научна база в света, “Конкордия” в Антарктика.
За сравнение – Международната космическа станция, която се намира на около 400 км над земната повърхност e по-близо до цивилизация, отколкото база “Конкордия”.
13-те души, които живеят на базата, се сблъскват с множество предизвикателства дори когато трябва да изпълнят най-обикновени задачи, като да си сготвят вечеря, например.
В своя “Туитър” профил Версо редовно публикува снимки как изглежда храната, когато е изложена на минусовите температури.
“Въпреки че температурите се повишиха до минус 70 градуса по Целзий, все още е леко хладно, за да ядем навън”, пише Версо и публикува снимка как изглежда купа със спагети. И не, тук няма “Фотошоп” – вилицата наистина виси във въздуха.
Les températures sont remontées au-dessus des -70°C, mais il fait encore un peu frais pour manger dehors...
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 1, 2018
Crédits : Carmen Possnig et Cyprien Verseux, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/Qe57XzDTV5
Друга снимка показва опита на Версо да закуси филийка с мед – отново неуспешен.
Un petit déjeuner équilibré, sur le toit de #ConcordiaStation
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 2, 2018
Crédits : Cyprien Verseux et Carmen Possnig, © @ESA / #PNRA / #IPEV #ConcordiaStation #Antarctique #DC14 @ItaliAntartide pic.twitter.com/AvWiUBtGo4
Опитът да се сготвят яйца също е безнадежден – ако искате яйца на очи, съдържанието им замръзва още преди да бъде изцяло изсипано в тигана.
Tentative (ratée) d'œufs brouillés à #ConcordiaStation.
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 3, 2018
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux. © #PNRA (@ItaliAntartide) / #IPEV / @esa#Antarctique #DC14 pic.twitter.com/eJbBhKEz40
А пък пухкавият омлет се превръща в ледена висулка, докато бива изсипван от горещия тиган.
Raclette à #ConcordiaStation.
— Cyprien Verseux (@CyprienVerseux) October 7, 2018
Crédits : @CPossnig et @CyprienVerseux.
© #PNRA - @ItaliAntartide / #IPEV / @esa@ItaliAntartide#DC14 #Antarctique pic.twitter.com/WdC4nj0dDg
За девет месеца всяка година базата не може да бъде напускана или достигана от външни хора, поради което учените са принудени да ядат храна от консерви. “Тъй като температурата на база “Конкордия” никога не се повишава, държим всичката си консервирана храна отвън”, обяснява Версо.