Учени от университета в Тексас водят много важно проучване – лечението и превенцията на рак с иРНК ваксина, използваща същата технология като тази за COVID-19, пише „Инсайдър“.

Според медиците иРНК препарат може да предотврати повторната поява на ракови клетки в телата на пациентите.

Възможността рак да се появи повторно варира в зависимост от различните типове онкозаболявания, като най-често това се случва при рак на яйчниците, на пикочния мехур и глиобластома – силно злокачествен тумор на мозъка.

Изпитването на иРНК препарат в Тексас сега е във втората си фаза, като в него са се включили пациенти с премахнати оперативно тумори или чрез химиотерапия. Ако медицинските тестове докажат, че ракови клетки все още циркулират в телата на пациентите, за всеки от тях се създава персонализиран иРНК „коктейл“.

„Надяваме се, че с този тип персонализирана ваксина ще успеем да подготвим имунната система да се справи с останалите в тялото ракови клетки, да ги унищожи и по този начин да излекуваме пациентите“, коментира онкологът д-р Ван Морис, който води проучването.

В съвсем отделно проучване в университета „Скрипс“ с Калифорния учени проверяват дали ХИВ може да бъде излекуван с иРНК ваксина.

Подобно на ваксината за COVID-19, която помага за неутрализирането на шифовидните протеини на вируса, ХИВ ваксините могат да направят същото за тези пациенти. Проучването е в първата си фаза.

След като вече е ясно, че иРНК може да се използва за лечението на ХИВ, учените ще пригодят технологията с надеждата скоро да създадат ваксина.

От появата на ваксините за COVID-19 учените посочиха няколко заболявания, които могат да се превърнат в заплахи за човечеството в следващите години. Учените от университета в Оксфорд си партнират с „АстраЗенека“ за нова ваксина, като този път целта е различна – предаваната по полов път гонорея.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!