Песните за любовта не са чужди на музиката - всъщност любовта май е сред основните й теми. Но кои са реалните събития и личности, вдъхновили едни от най-известните любовни песни в историята? Ladyzone.bg разказва в поредица от истории в темата "Неочаквано предложение".

Американската актриса Розана Аркет е една от тях. Освен със забележителна актьорска кариера сестрата на Патриша и Дейвид Аркет, която е прочута с изпълнението си в филма "Песента на палача", ще бъде запомнена и като вдъхновителка на една от най-прочувствените любовни песни на всички времена - Rosanna на "Тото".

След години на отричане Дейвид Пейч от "Тото" признава, че хитовата песен Rosanna на рок групата е написана именно за Розана Аркет. Пейч казва, че е работил по песента, когато Аркет влиза в студиото. 

"Тя беше по-сладка от всякога и аз се влюбих в нея - и докато излизаше от студиото, аз тъкмо завършвах текста на "Rosanna", споделя той.

Тъй като по това време Розана Аркет излиза с друг член на групата - Стив Поркаро, текстът на песента "Rosanna" е най-близкото признание за привързаността на Пейч към нея, което някога успява да направи.

"Не става въпрос изцяло за нея, но я срещнах по времето, когато тя излизаше с най-добрия ми приятел. Част от песента е за нея, а останалата част ще оставя на въображението на всички", казва Пейч.

"Търсех заглавие и пеех припева Meet you all the way, когато тя влезе в студиото. По това време Стив живееше с мен в къщата ми", допълва Пейч.

"Всичко, което искам да направя, когато се събудя сутрин, е да видя очите ти - Розана, Розана / Никога не съм мислил, че момиче като теб някога ще го е грижа за мен - Розана, Розана", пише Пейч в лириките на песента.

През 1982 г. групата издава своя четвърти албум, озаглавен Toto IV, който е белязан от голям комерсиален успех и включва мега хитовете Rosanna и Africa. Благодарение на парчетата "Тото" успяват да спечелят общо седем "златни грамофончета" на наградите "Грами". Съответно "Rosanna" печели наградата за най-добър запис на годината на церемонията през 1983 г., като същевременно е номинирана и за най-добра песен. Парчето достига второ място в класацията "Билборд Хот 100", като се задържа там цели пет седмици.

Вижте как продължава историята на песента в Ladyzone.bg.