Учени от Южна Австралия потърсиха границата, след която кафето става вредно за сърцето. Те установиха, че това е шестата чаша.

Учените са се съсредоточили върху гена CYP1A2, отговарящ за обработката на кофеина. Те установили, че дори хората с този ген, който помага за по-бързия метаболизъм на кафето, имат проблеми след шестата чаша кафе, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Тъй като повечето хора не надхвърлят три или четири чаши дневно, резултатите от изследването няма да променят ежедневието ни.

Изключение са финландците, които често пият по осем кафета на ден. Почти всички обаче сами ограничават консумацията си на ароматната напитка, колкото и да я обичат.

Кардиолозите посочват, че кафето увеличава риска от инфаркт с 50%, след като човек изпие два милиона чаши. Според Американската асоциация на кардиолозите кафето има плюсове и минуси. То помага за освобождаването на мастни киселини от тлъстините, които могат да се използват за енергия, и стимулира нервната система.

Заради диуретичното си действие увеличава жаждата, а киселинността му може да предизвика рефлукс. Повечето хора обаче се чувстват добре от него. Загрижените за сърцето си трябва да обръщат внимание на добавките, които слагат в кафето като захар, сметана и ароматизатори. Те съдържат много калории, които не са полезни за сърцето.