Кучетата са не само най-добри приятели на хората, но и се отразяват добре на човешкото здраве, разкрива ново медицинско изследване, съобщава СиЕнЕн, позовавайки се на специализираното списание „Майо Клиник Просидинг”.

Снимка: Ладислав Цветков

Нивата на кръвната захар на собствениците на кучета обикновено са отлични.  Хората, които имат тези четириноги домашни любимци, са с по-здрави сърца, защото се движат повече и се хранят по-добре.
Най-често те не са пушачи.

Това са установили  учени от университетската болница в Бърно, след като са събрали здравни данни и социоикономическа информация за 2000 чехи от 2013 до 1014 г.

Снимка: Ладислав Цветков

До 2030 г. те ще правят анализи на всеки пет години. Първите резултати от тазгодишната оценка показва, че притежаването на куче е полезно за състоянието на сърцето.

Оценяваните фактори са индекс на телесната маса, хранене, физическа активност, тютюнопушене, кръвно налягане и холестерол.

Около 42% от участниците в изследването притежават домашен любимец - 24,3% куче, а 17,9 на сто - друго животно.

Собствениците на кучета се движат повече и се хранят по-здравословно в сравнение с притежателите на други домашни любимци, както и в сравнение с хората, които не се грижат за животно.

„Най-голяма полза от домашните любимци имат собствениците на кучета, независимо от възраст, пол или образование", казва д-р Андреа Маугери от екипа изследователи. Той препоръча хората, които искат да подобрят състоянието на сърцето си, да си вземат куче.