България като кино дестинация - така представяме страната ни пред гостите за европредседателството. От днес изложба в НДК показва някои от холивудските звезди, снимали у нас.

България е красива страна и изключително подходяща за снимане на филми – това е мнението на звезди като Арнолд Шварценегер, Салма Хайек, Пиърс Броснан и много други.

„Чувствам се като у дома си в България, защото това е третият филм, който снимам тук. В България има прекрасни професионалисти и се работи лесно с тях”, казва Антонио Бандерас.

Мел Гибсън е на същото мнение: „Харесвам хората тук, те са много приятни. Екипите са подготвени, всеки знае какво прави, при това точно и бързо. Как да не ми хареса?”

Мигове с холивудските звезди от снимачните площадки в България ни представят „Ню Бояна” и фотографа Симон Варсано. През последните 12 години той снима актьорите, без да нарушава концентрацията им пред камерата.

„На финала на филмите те са изказвали най-искрена благодарност към нас и към това, което се е случвало тук,  като професионални екипи. Такива екипи в България вече има не един, успоредно работят по 2-3 сериозни филма”, посочва той.

Кадрите са подредени в централното фоайе на НДК, пред погледите на всички гости, дошли за българското европредседателство. Изложбата "България - кино дестинация" ще останат в НДК до 23 май.