Излезе първата съвременна еднотомна „Енциклопедия България“. До момента има издавана седемтомна и преди повече от 10 години една 12 томна.

Тъй като много бързо се развиват нещата във всеки един живот, „Енциклопедия България“ обхваща всички сфери на живота в България, каза Виктория Лазова, която е директор на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН и водещ редактор на изданието.

„За разлика от другите стандартни енциклопедии, които са по азбучна подредба, тази „Енциклопедия България“ е структурирана по отделни обзори, общо 6 раздела“, посочи тя и каза, че еднотомното издание е толкова актуално, че на страниците му може да бъде открита темата за Националния ваксинационен план у нас, както и най-кратко просъществувалото 45-то Народно събрание.

Снимка: БГНЕС

В над 800 страници новата Енциклопедия „България“ събира научно проверена и доказана информация за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас.

Отбелязани са и последните засега български имена, включени във финалното състезание за наградите на Американската филмова академия – Тео Ушев и Георги Господинов с късометражната анимация „Сляпата Вайша“ и толкова бурно обсъжданата напоследък Мария Бакалова – първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля (за участието в комедията „Борат 2“). В края на енциклопедията са представени движимите и недвижими културни ценности и културни практики, включени в Листата на ЮНЕСКО, с които България се гордее пред света.

Снимка: БГНЕС

Тя уточни, че енциклопедията обхваща информация от векове назад, но плюсът е в това че тя е обогатена с информация от последните 10 години във всички области на живота.

„Икономическият ни отдел е много интересен, защото там се дават едни анализи на икономиката, на нейното развитие с днешен поглед, сравнение между различните периоди. Съвременните политици също присъстват. Там има списък на всички президенти, включително и действащия президент Румен Радев, има всички министър-председатели, на председателите на Народното събрание. Имаме ги като имена и в самия текст се споменават с кратка информация“, добави още директорът на НЦ „Българска енциклопедия“ и добави, че в изданието могат да се открият резултатите от последните избори досега.

Изданието е луксозно и с високо полиграфическо качество, с твърда корица, обемът му е 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.