Изкуствен интелект върна гласа на актьора Вал Килмър, за да може да участва в новия филм „Топ гън: Маверик“, пишат световните кино сайтове.

Килмър и Том Круз си партнират в оригиналната лента от 1986 г. Тогава феновете на киното помнят лютото съревнование между героите им Айсмен и Маверик. След като беше обявено, че ще има втора част на лентата, почитателите се запитаха дали Вал Килмър ще играе в нея.

Килмър беше диагностициран с рак на гърлото през 2015 г. От тогава премина през химио и лъче терапия, както и трахеостомия. Гласните му струни за перманентно увредени и той не може да говори без помощта на устройство.

Още в началото на снимките Том Круз поискал задължително да има сцена с легендарния Айсмен. „Обадихме се на Вал и му казахме, че искаме да участва във филма. Той беше ужасно щастлив“, разказва режисьорът Джери Брукхаймър. „Фактът, че той успя да дойде и да работи с нас по сценария, да е част от тази емоция, това беше безценно“, казва още режисьорът.

Голямото предизвикателство обаче е гласът на Килмър. С помощта на изкуствен интелект, който изучава из основи гласа на актьора от архивни кадри с него, компанията „Сонантик“ успява да пресъздаде отличителният глас на Килмър и да го използва за диалозите в лентата.

„Баща ми беше изключително трогнат“, казва синът на Вал Килмър пред медиите. „Отидохме на снимките тримата със сестра ми. Бяха в една голяма военна база, Том Круз беше там, както и стотици статисти, истински военни пилоти. Те всички идваха при нас и ни казваха, че именно „Топ гън“ ги е вдъхновил да се присъединят към армията“, допълва още той.