“На имените дни обикновено стават по-големи и мащабни празненства, защото няма човек, който да не знае Ивановден. Докато рожденият ден остава по-интимен, невинаги съм го празнувала” – сподели певицата Ивана в „Преди обед“.

Самата тя не знае как ще празнува днес. Обикновено тези празници ги организира бързо – звъни на заведение, музиканти и осигурява храната. Тази година повечето й приятели са болни, но певицата е убедена, че ще отбележи празника по някакъв начин.

“Най-хубавите ми имени дни съм празнувала на работа. Когато си на участие, всички празнуват с теб, има толкова много Ивановци, когато знаят, че Ивана пее тази вечер” – допълва тя.

Всъщност майката на Ивана е искала дъщеря й да има професия с авторитет – лекар, адвокат, всичко друго, но не и да става певица. Дълго време заради музикалното семейство, от което идва, Ивана смята, че всеки може да пее и това е нещо обикновено. С времето разбира, че това е талант, който не всеки притежава.

Певицата е кръстена на баба си Ивана, която също е пеела народни песни.

“Животът не е “Празник всеки ден”. Аз го пожелавам на хората винаги с песента ми, но щастието е един миг. То се редува с тъга, отчаяние… Колкото и да не искам да се натъжавам в този ден, миналата година беше сложна и шеметна, в която се редуваха тъжни моменти и удовлетворение от сцената. Загубих баща си. Досега не ми се беше случвало да загубя мой близък” – признава Ивана.

Бащата на певицата си отиде в началото на май след усложнения от коронавирус.

“Когато огънят дойде в твоята къща и те подпали, да видиш какво се случва. Нито ти е до музика, нито ти е до пеене и си казваш “Какво толкова направих, защо ми го отне толкова рано?” – разказва за трагичната загуба тя.

Ивана споделя, че през изминалата година е помъдряла. От началото на пандемията нито за миг не е вярвала, че точно коронавирусът ще отнеме някой неин близък.

Първият локдаун е бил и повод за почивка за нея и колегите й от бранша. Но след това идва осъзнаването, че си затворен и че губиш ценно време. След личната трагедия Ивана има голям концерт, който не отменя заради баща си. Музиката лекува, убедена е тя.

Цялото интервю можете да проследите тук: