В началото на седмицата българинът Иван Стоянов, който живее и работи в Кьолн, реши да възпее епидемията от коронавирус. Какво провокира Иван, чийто творчески псевдоним е Анджелика Съмър, да посвети песен за коронавируса, разберете от ексклузивното интервю, което даде за Ladyzone.bg.

- Защо реши да направиш песен за коронавируса?

Истината е, че това не беше решение, взето изцяло съзнателно или с каквото и да е било сериозно намерение. Прочетох изключително много информация за вируса и пандемията. В социалните мрежи попадах на шеги, статуси, вицове, мемета, световни комици и политици правеха изказвания, лутащи се между спектъра на забавното и сериозното. Истината е, че както се разхождах в коридора в общежитието си, започнах да си тананикам под носа "Коронавирусът е тук..." И оттам нататък някак естествено седнах и започнах да я пиша. 

Конкретните събития, които ме подтикнаха, бяха най-новите мерки за сигурност, въведени в България - затварянето на театралните и кино салони, както и отменянето на спортните събития. Струваше ми се, че на фона на затварянето на някои места, други не бяха включени. Такива, например, са баровете, дискотеките, моловете. Например, какво ще правим покрай Великден, особено в големи църкви като "Александър Невски"?

Според последни данни събития с минимум 1000 и над 1000 души се водят рискови. В този ред на мисли бих призовал всекиго да прецени изключително внимателно дали наистина вярата му ще му е достатъчна, за да го предпази от вируса. Все пак този вирус не подбира дали сте атеисти, мюсюлмани или евреи. Аз лично съм искрено загрижен за последните изказвания на БПЦ, които освен опасни за здравето на милиони граждани в България, са и откровена лъжа. На мястото на всички читатели на настоящето интервю бих останал вкъщи с близки в навечерието на Великден като мярка за сигурност и бих посъветвал да гледат богослужението по телевизията.

Всъщност, би било забавно, ако БПЦ се бяха навили да направят онлайн стрийм на богослужението на Великден, но на тях освен модерно мислене, явно им липсват и скрупули щом са склонни да изложат милиони граждани на риск.

- Какво е твоето мнение за пандемията? В обществото мненията са поляризирани от "пълна глупост" до "тотална истерия"?

Считам, че пандемията не е нито глупост, нито истерия. Пандемията е нещо много сериозно, което всички трябва да следим онлайн - както на сайтовете на СЗО и по-известните новинарски сайтове на световно утвърдени медии като DW, BBC и CNN, така и на сайтовете на съответните държави на министерствата на здравеопазването, където в момента пребиваваме. Мисля, че пандемията не е "глупост" и трябва да бъдем нащрек, трябва да внимаваме и да сме бдителни.

Инструкциите са както следва: да не си пипаме лицето с ръка, особено навън, да не се ръкостискаме, да избягваме струпвания на много хора на едно място (особено 1000 и нагоре). Когато кашляме или кихаме да закриваме лице с лакът или носна кърпичка, която да изхвърляме веднага, защото вирусът при незакрито кихане или кашляне полепва по повърхности и остава там няколко часа. Да си мием ръцете минимум 20 секунди (дезинфектиращи лосиони за ръце са също много добра идея) - и то редовно. И ако можем да отложим полетите до рисковите зони (те биват обновявани почасово и за да не изпусна някоя, е най-добре да следите на сайта на СЗО) и т.н. СЗО специално изчакаха известно време да видят как ще се развие ситуацията с вируса, преди да обявят нещо толкова сериозно.

Същевременно, не мисля, че изпадането в крайни панически състояния ще ни бъде от полза, защото извънредното страхуване и паникьосване могат да замъглят рационалната ни преценка за ситуацията и да доведат до влошаване. В този смисъл Пандемия не трябва да бъде равно на Паника, макар и старогръцкият корен на думата и смисълът да са същите.

Снимка: Личен архив

- В България вече има смъртен случай от коронавирус. Не смяташ ли, че шеговитият тон на песента може да бъде възприет негативно от хората?

Мисля, че е редно да делим много ясно двете неща. По времето, когато песента беше измислена, смъртен случай в България не беше имало. Развитието на вируса е доста скорострелно и не е имало начин да предвидя, че само ден след това СЗО ще обявят световна пандемия. Искам да е пределно ясно. Не се присмивам на смъртта на тези хора и не си правя шега с това. Лично аз самият преди две години изгубих баба си и дядо си, които ако бяха все още живи - сигурно щяха да са в рисковата група. Песента ми по никакъв начин не засяга загиналите. Песента ми засяга живите. Впрочем, смъртни случаи има по цял свят и не мисля, че бих дръзнал да си правя майтап с нещо толкова сериозно като смъртта на хиляди души.

Песента ми беше лековат политико-социален коментар на ситуацията в България и винаги ще си остане само и единствено това. Нека не се провижда излишна злонамереност или ехидност. Който ме познава лично, знае и че подобни характеристики са ми напълно чужди. От друга страна обаче, въпросът ви е подвеждащ. По тази логика трябва да забраним на Джими Кимъл, Джими Фалън и Стивън Колбер да правят шеги за вируса, защото има смъртни случаи. Както трябва да забраним и всички мемета и картинки и колажи с хумористично послание.

Цялото интервю с Иван Стоянов четете в Ladyzone.bg.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 460 17 133 912
Света 5 734 864 56 718 354 208 2 466 989
Заразени* Нови Починали
България 2 460 17 133
Света 5 734 864 56 718 354 208
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer