На днешния ден през 1930 г. е открита една от най-високите сгради в света - "Крайслер Билдинг". Повече от 80 години небостъргачът е един от символите на Ню Йорк.

Зданието се намира в източната част на Манхатън и е високо 319 метра. Сградата има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната площ от 111 000 кв. метра.

Проектът на зданието е на архитекта Уилям ван Елен. Той го изработва по поръчка на бившия сенатор Уилям Рейнолдс, собственик на бившия атракционен парк.

Готовият проект е продаден по-късно на Уолтър Крайслер, който по това време мечтае да има най-високата сграда в света, а по-късно решава там да установи централата на компанията си.

В същото време зданието започва да се издига с невероятни темпове – строителите вдигат по четири етажа на седмица. Всичко върви чудесно, но завършвайки небостъргача, строителите установяват, че височината е същата като друга сграда, намираща се на улица "Уолстрийт" №40, позната днес като "Тръмп Билдинг".

Разбирайки каква е височината на сградата на неговия конкурент – Ван Елен, той добавил още два метра към сградата, превръщайки я в световен лидер. Точката е поставена с 38 метрово копие, което добавило завършен вид на сградата в стил Арт Деко.

 

С днешната дата свързваме и края на едно голямо обновяване, което продължава 21 години и показва отново на ценителите на изкуството - шедьовърът на Леонардо да Винчи "Тайната вечеря".

От 1978 г. до 1999 г. Пинин  Барцилон ръководи проект, чиято цел е трайно да се стабилизира картината, за  да се премахнат разрушенията, причинени от прах, замърсяване и неуспешните опити за реставрация от 18 и 19 век.

Тъй като се оказва, че картината не може да бъде преместена на друго място, където да се съхранява по-добре, трапезарията е преобразувана в затворено и климатизирано пространство. След това е предприето детайлно проучване, за да се определи оригиналната форма на картината, като се използват инфрачервени рефлектори и оригинални скици, съхранени в Кралската библиотека на замъка Уиндзор.

Някои части се оказват дотолкова повредени, че е невъзможно да бъдат реставрирани. Те са пренарисувани със значително по-светли тонове, за да се покаже, че не са части от оригиналната творба. И така в самия край на 20 век "Тайната вечеря" отново е достъпна, но посетителите трябва да запазят ред предварително и могат да останат пред стенописа само за 15 минути.