На април през 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек – Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт.

След като през 1957 г. постъпва в армията на СССР като военен летец, на 9 декември 1959 г. Гагарин подава молба да го включат в групата за кандидатите за космонавти. Месец по-късно старши лейтенант Гагарин е признат за годен за космически полети. Първият космонавт, видял Земята от Космоса, преди точно 60 години става най-известният човек на планетата и кара хиляди хора да гледат към звездите и да мечтаят за още.

Това е успех на всички учени, които са отдали живота и кариерата си на изучаването на Вселената. Разбира се, ключов момент  и в космическата надпревара и солидна точка за Съветския съюз, който до стъпването на човешки крак на Луната от американските космонавти задава посоката.

Датата 12 април се приема и като рожден ден на рокендрола. През 1954 г. музикантът Бил Хейли записал на плоча песента си "Rock Аround the Clock" и така се поставило началото на ерата на рокендрола.

Световният ден на рокендрола е празник на единомишлениците, за които тази музика се е превърнала в начин на живот. Малко музикални стилове са толкова влиятелни и помитащи, колкото американския рокендрол. Бързи китарни рифове, див ритъм, който се нуждае от няколко акорда, гласове, киснати в уиски, цигарен дим и танци, които се опитват да съборят сградата. И това благодарение на пионера Бил Хейли, който накарал телата на хората да се движат лудешки.

Американският певец и китарист е роден през 1925 година, а около 30 години по-късно неговата музика завладява Америка и света. Песента е фон на филма "Blackboard Jungle" с Глен Форд и се изстрелва моментално на върха в класацията Билборд, където остава два месеца.

Терминът рокендрол пък получава популярност чрез Алан Фрийд – водещ на радиопредавания и дисководещ. Той включва в програмата си ритъм енд блус. За да избегне името „ритъм енд блус“, което не е благоприлично за бялата публика, го заместил с рокендрол.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!