Джеймс Браун, Ролинг Стоунс, Дейвид Бoуи – различни музикални периоди, различни стилове, но една свързваща нишка – всички те имат песни с участието на саксофон.

Инструментът носи името на белгиец с красивото име Антоан и неблагозвучен прякор – Адолф, но с фамилия Сакс.

На 17 май 1846 г. този виртуоз, владеещ няколко музикални инструмента, решил да представи в Париж универсално средство за групово изпълнение, което да бъде естествена връзка между дървените и медни духови инструменти. Голямата идея била саксофонът да се използва не само от солови музиканти, но и от хор и оркестър.

След като представя на света саксофона, Адолф Сакс се изправя пред неочакван конфликт с конкурентите производители на музикални инструменти. Причината за това е, че те подлагат на съмнение легитимността на откритието и неговите патенти, което провокира серия от съдебни дела, заради които той изпада в несъстоятелност цели два пъти.

И все пак саксофонът изминава дълъг път от френската столица, прави завой и от обичайното си предназначение се влива в задимените клубове на Ню Орлиънс, за да остане символ на джаз културата.

Ден на спорта

Днес отбелязваме празника на българския спорт. Защо днес? На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението.

Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация „Юнак“.

Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри – през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.